مالیات

مالیات عبارت است از سهمی از دارایی یا درآمد یا مصرف افراد بر حسب توانایی پرداخت آنان براي تامین مخارج عمومی که دولت براساس اصل همکاري ملی و طبق قوانین نقدا برداشت می کند.
از جمله مواردی که در هر کشوری به عنوان یکی از تامین کننده های بودجه به شمار می رود مالیات است.
اهداف کلان مالیات ها :
1-اهداف در آمدي : ایجاد درامد و تامین هزینه هاي دولت و تامین ورودي سبد بودجه 2-اهداف توزیعی : توزیع مجدد در آمد و پر کردن شکاف اختلاف طبقاتی 3-اهداف تثبیتی : مبارزه با تورم و رکود 4-اهداف تخصیصی : جهت دهی به مصرف برخی از کالا ها و اصلاح الگوي مصرف

هدف از وصول مالیات چیست؟

هر دولتی براي اداره جامعه نیازمند امکانات مالی است تا بتواند وظایفی را که از جانب مردم به عهده گرفته به نحو مطلوبی انجام دهد. عمده ترین این وظایف عبارتند از:
1-حفظ استقلال و تمامیت کشور از طریق تامین وسایل و تجهیزات دفـاعی اسـتقرار و اداره نیروهـاي نظـامی و انتظامی . 2-ایجاد و توسعه راه هاي ارتباطی و وسایل حمل ونقل . 3-تامین بهداشت.آب.برق.مخابرات و سایر وسایل ارتباطی جمعی براي عموم. 4-تامین آموزش در همه سطوح . 5-تامین قوه قضائیه براي حل و فصل دعاوي واستقرار امنیت اجتماعی . 6-تامین مایحتاج عمومی افراد جامعه در یک سطح قابل قبول . 7-تامین زیر ساخت هاي اقتصادي و صنایع مادر و کلیدي براي ایجاد زمینـه هـاي تـو لیـد و اشـتغال و تعـادل اقتصادي . 8-تقویت روح بررسی تحقیق از طرح تاسیس مراکز پژوهشی و تحقیقاتی و حمایت و تشویق محققان . 9-تامین خود کفایی در علوم و فنون. صنعت و کشاورزي . 10-تامین خدمات و حمایت هاي مالی درجهت بر خورداري از تامین اجتماعی. باز نشستگی. بیکاري. پیـري و از کار افتادگی و تامین خدمات درمانی و بهداشتی به صورت بیمه همگانی و فراهم آوردن موجبات داشـتن مسـکن متناسب با خانواده ها .بنابراین ملاحظه می شود که دولت براي دستیابی به اهداف خود براي پاسخگویی به نیـاز هـاي جامعـه که به شمعه اي از آن اشاره شد نیازمند منابع مالی است امروز در کلیه کشورها صاحب نظران مسـائل اقتصـادي بهترین منبع تامین هزینه هاي دولت را مالیلت می دانند. زیرا علاوه بر آن که اتکا دولت را بـه منـابع خـدادادي مثل نفت که یک ثروت ملی و متعلق به نسل هاي آینده نیز هست ، کم میکند. یـک شـور واشـتیاق ملـی بـراي مشارکت در امور کشور در آحاد افراد جامعه ایجاد میکند .
صفات اصلی مالیات
1 -اجباري بودن همگان مکلفند
2 -بدون عوض رابطه اي بین پرداخت مالیات و سهم افراد از کالاهاي عمومی وجود ندارد .
3 -قطعی بودن درآمد قطعی براي دولت است و قابل استرداد نیست ( بجز موارد اشتباه محاسباتی )
مالیات یکی از ابزار توزیع مناسب درآمد در جامعه اسـت ( بشـرط روش صـحیح اخـذ و هزینـه کـرد در محل صحیح )
به پرداخت کنندگان مالیات ( مودي ) گویند .
هم وصول مالیات و هم مصرف مالیات باید از گذرگاه قانون ( مجلس شوراي اسلامی ) بگذرد .
عوارض
وجوهی است که دولت یا شهرداریها در جهت مصارف خاص و یا ارائه خدمات به افراد خـاص ( ذینفـع ) دریافت می نمایند . ( عوارض شهرداري ، عوارض نوسازي ) ( عوارض استفاده از اتوبان ) ( عوارض گمرکی )
تفاوت عوارض و مالیات
محل مصرف مالیات مشخص نیست و مالیات به طور اجمالی صرف مخارج عمـومی ج امعـه مـی شـود و متعلق به کل جامعه است. ( هزینه عمومی ) عوارض صرفا عوض خدمات مشخصی است که به افراد ذینفع ( پرداخت کننده ) داده می شود . ( هزینه معین )
نکات مهم در تعریف مالیات :
1-مالیات براي پرداخت مخارج عمومی است . هدف اصلی مخارج عمومی رسیدن به اصل حد مزاج
2-مالیات براي اجرا سیاستگذاري مالی است .
سیاستگذاري مالی دولت آثاري چون محدودیت مصرف یک کالاي خـاص ، حمایـت از صـنایع خـاص و داخلی و یا منطقه می باشد ، که این در راستاي اهداف قانونی می باشد و مالیات ابزار این سیاستگذاري است .