آشنایی با تکالیف مالیاتی اشخاص حقوقی

با توجه به اینکه سهم عمده و اصلی درآمدهای مالیاتی دولت از طریق مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی تأمین و وصول می گردد به همین منظور ماده 105 تا 118 قانون مالیاتهای مستقیم که در فصل پنجم از باب سوم این قانون آمده است به مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی و تکالیف و حقوق آنان اختصاص داده شده است. که در ادامه برای آشنایی بیشتر مودیان حقوقی به اهم این قانون به همراه بخشی از جرایم ناشی از انجام ندادن تکالیف اشاره مختصری می کنیم.
به استناد ماده‌ی 105 قانون مالیات‌های مستقیم، جمع درآمد شرکت‌ها و درآمد ناشی از فعالیت‌های انتفاعی سایر اشخاص حقوقی که از منابع مختلف در ایران یا خارج از ایران تحصیل می‌شود، پس از وضع زیان‌های حاصل از منابع غیر معاف و کسر معافیت‌های مقرر، به استثنای مواردی که طبق مقررات این قانون دارای نرخ جداگانه‌ای می‌باشد، مشمول مالیات به نرخ 25% خواهند بود.
ـ بر اساس ماده‌ی 110، اشخاص حقوقی مکلف‌اند اظهارنامه و ترازنامه و حساب سود و زیان متکی به دفاتر و اسناد و مدارک خود را، حداکثر تا چهار ماه پس از سال مالیاتی همراه با فهرست هویت شرکاء و سهامداران و حسب مورد میزان سهم الشرکه یا تعداد سهام و نشانی هر یک از آن‌ها را، به اداره‌ امور مالیاتی که محل فعالیت اصلی شخص حقوقی در آن واقع است، ارائه و مالیات متعلق را پرداخت نمایند. پس از ارائه‌ی اولین فهرست مزبور، ارایه‌ی فهرست تغییرات در سنوات بعد، کافی خواهد بود.
مواد (114) الی (118) قانون مالیاتهای مستقیم به وظایف آخرین مدیران شرکت و مدیران تصفیه و نیز تکالیف مربوط به آنان اشاره داشته بطوریکه در بخشی از ماده (114) قانون مذکور تصریح می نماید که آخرین مدیران اشخاص حقوقی مکلفند قبل از تاریخ تشکیل مجمعی که برای اتخاذ تصمیم نسبت به انحلال شرکت دعوت می شوند، اظهارنامه ای حاوی صورت دارایی و بدهی شرکت را در تاریخ دعوت، تنظیم و به اداره امور مالیاتی مربوطه ارایه نمایند. همچنین مدیران تصفیه مکلفند ظرف شش ماه از تاریخ انحلال (تاریخ ثبت انحلال شرکت در اداره ثبت شرکت ها) اظهارنامه مالیاتی مربوط به آخرین دوره عملیات شرکت را تنظیم و به اداره امور مالیاتی مربوطه ارائه و مالیات متعلق را پرداخت نمایند.
ـ طبق ماده 195، جریمه‌ی تخلف آخرین مدیران شخص حقوقی از لحاظ ارائه‌ی اظهارنامه‌ی موضوع ماده‌ی 114 این قانون، ظرف مهلت مقرر یا ارائه‌ی اظهارنامه‌ی خلاف واقع، به ترتیب عبارت است از دو درصد و یک درصد سرمایه‌ پرداخت شده‌ شخص حقوقی در تاریخ انحلال.
ـ طبق ماده 196جریمه‌ی تخلف مدیر یا مدیران تصفیه در مورد تقسیم دارایی شخص حقوقی، قبل از تصفیه‌ی امور مالیاتی شخص حقوقی یا قبل از سپردن تأمین مقرر موضوع ماده‌ی 118 این قانون معادل بیست درصد مالیات متعلق خواهد بود که از مدیر یا مدیران تصفیه وصول می گردد.