صورت های مالی

صورت های مالی هزینه و درآمدهای شرکت را مشخص می کنند و اطلاعات مناسبی از وضعیت شرکت در اختیار سرمایه گذاران و مدیران قرار می دهند. به همین دلیل حسابرسی صورت های مالی کاربرد فراوانی در حسابداری شرکت ها دارد.

در صورت های مالی اطلاعات اقتصادی مربوط به شرکت ها ثبت می شود.در موارد زیادی صورت های مالی یه صورت شش ماهه و یا در زمان های کمتر ارایه می شود. صورت حساب سود و زیان، ترازنامه، صورت جریان وجه نقد و صورت سود و زیان جامع هستند.

در ادامه به تشریح مختصری از صورت های مالی می پردازیم.

ترازنامه

یکی از موارد برای مطالعه و بررسی صورت های مالی محاسبه ترازنامه می باشد. ترازنامه دارایی ها، بدهی ها، بدهی، سرمایه و حقوق صاحبان سهام را در یک تاریخ مشخص نشان می دهد. در محاسبه ترازنامه میزان دارایی ها همواره برابر با بدهی ها و حقوق صاحبان سهام است.

صورت حساب سود و زیان

در تهیه صورت های مالی صورت حساب سود و زیان از اهمیت بالایی برخوردار است. صورت سود و زیان نشان دهنده  عملکرد شرکت و تصمیمات مالی مدیران و سهامداران است. در واقع نتایج تصمیمات و عمیات شرکت را در قالب سود و زیان در یک دوره مالی بیان می کند. یکی از عوامل در انتاب یک شرکت برای سهامداران بررسی سود و زیان آن می باشد.

هر چقدر میزان سودآوری یک شرکت در مقایسه با قیمت هر سهم بیشتر باشد نشان دهنده ی سودآور بودن آن است. هر شرکتی موظف است در پایان سال مالی صورت سود وزیان خود را منتشر کرده و به سهامداران اطلاع دهد.

صورت جریان وجه نقد

گزارشات جریان نقدینگی هر شرکت یکی از ارکان اصلی حیات آن محسوب می شود. گردش نقدینگی بر اساس ترازنامه و صورت سود و زیان محاسبه می گردد. با ارایه این گزارش، شرکت ها فعالیت های مالی خود را ارزیابی می کنند و اطلاعات مناسبی در مورد نقدینگی و پرداخت بدهی ها بدست می آورند.

صورت سود و زیان جامع

کلیه هزینه ها و درآمدهای یک دوره مالی شرکت در صورت سود و زیان جامع تشریح می شود.

اشخاص مشمول ارایه صوزت های مالی حسابرسی شده

در اجرای ماده‌ی 272 قانون مالیات‌های مستقیم اصلاحی مصوب 31/4/1394 مجلس شورای اسلامی، کلیه‌ی واحدهای تولیدی، بازرگانی و خدماتی زیر ملزم به ارائه‌ی صورت‌های مالی حسابرسی‌شده توسط سازمان حسابرسی یا مؤسسات حسابرسی عضو جامعه‌ی حسابداران رسمی ایران همراه با اظهارنامه‌ی‌ مالیاتی و یا حداکثر ظرف مدت سه ماه پس از مهلت انقضای ارائه‌ی اظهارنامه می‌باشند.
گفتنی است در صورت عدم انجام تکلیف مقرر در ماده‌ی فوق، مشمول جریمه‌ای معادل بیست درصد (20%) مالیات متعلق خواهند بود. الف- شرکت‌های موضوع بندهای (الف) و (د) ماده واحده‌ی «قانون استفاده از خدمات تخصصی و حرفه‌ای حسابداران ذی‌صلاح به عنوان حسابدار رسمی»

1- شرکت‌های پذیرفته شده یا متقاضی پذیرش در بورس اوراق بهادار.

2- شرکت‌ها و مؤسسات موضوع بندهای الف و ب ماده 7 اساسنامه قانونی سازمان حسابرسی. با توجه به تاریخ اجرای اصلاحیه قانون مالیات‌های مستقیم، مقررات ماده 272 قانون مالیات‌های مستقیم در خصوص مشمولین این بند که شروع سال مالی آن‌ها از تاریخ 1/1/1394 است، لازم‌الاجرا است. ب- اشخاص حقیقی یا حقوقی بر اساس نوع فعالیت 1- شعب و دفاتر نمایندگی شرکت‌های خارجی که در اجرای قانون اجازه‌ی ثبت شعبه یا نمایندگی شرکت‌های خارجی مصوب 1376، در ایران ثبت شده‌اند. 2- شرکت‌های سهامی عام و شرکت‌های تابعه و وابسته به آ‎ن‌ها

3- مؤسسات و نهادهای عمومی غیردولتی و شرکت‌ها، سازمان‌ها و مؤسسات تابعه و وابسته به آن‌ها ج- اشخاص حقیقی یا حقوقی بر اساس حجم فعالیت سایر اشخاص حقوقی و حقیقی (شامل شرکت‌های سهامی خاص و سایر شرکت‌ها و همچنین مؤسسات انتفاعی غیرتجاری، شرکت‌ها و مؤسسات تعاونی و اتحادیه‌های آن‌ها و اشخاص حقیقی که طبق مقررات قانونی مربوط، مکلف به نگهداری دفاتر قانونی می‌باشند) که بر اساس آخرین اظهارنامه‌ی تسلیمی خود، جمع کل ناخالص درامد (فروش و یا خدمات اعم از عملیاتی و غیرعملیاتی) آن‌ها بیش از 50 میلیارد ریال (در مورد شرکت‌های پیمانکاری، دریافتی آن‌ها بابت پیمان‌های منعقد شده بیش از 50 میلیارد ریال) یا جمع دارایی‌های آن‌ها (جمع ستون بدهکار ترازنامه) بیش از 80 میلیارد ریال میباشد.